Vær god ved dit bindevæv


I en verden hvor sukker er en stor del af vores daglige kost, giver det mening at undersøge de potentielle konsekvenser, det kan føre med sig i forhold til vores generelle sundhed. 

Bindevævet er et af de steder hvor sukker kan have en betydelig indflydelse. Bindevævet kvalitet og mobilitet har en afgørende betydning for vores daglige velvære og sundhed, og derfor vil jeg i dette blogindlæg netop fremlægge hvordan sukker påvirker bindevævet, samt kigge på hvordan vi kan opretholde et sundt, stærkt og smidigt bindevæv.

For det første skal vi se på hvad bindevævet er, og dets funktion.

Bindevævet kaldes også for fascia. Det indeholder meget væske og er primært bygget op af proteinerne kollagen og elastin. Dets funktion er at forbinder samt skaber struktur i kroppen. Fascia befinder sig både i og omkring alle vores organer, og er desuden et organ i sig selv. 

Med dets funktion i forhold til kroppens indre såvel som ydre struktur påvirkes vores kropsholdning altså af kvaliteten af vores bindevæv. Er bindevævet stramt, klistret og ubevægelig er transporten at signaler og stoffer i kroppen desuden forringet, hvilket forringer kroppens generelle funktion.

Hvordan påvirker sukker så vores bindevæv?

For store mængder sukker kan resultere i inflammation. Bliver denne tilstand kronisk, vil den elasticitet, der findes i vores bindevæv, blive forringet, da inflammation nedbryder kollagen og elastin. Her kan der opstå stivhed og tab af mobilitet.

Du har sikkert hørt det millioner af gange, men nu er der endnu en grund til at blive mindet om det. For at undgå inflammation og et usundt bindevæv, er der her fire generelle sundhedsråd, som desuden har en positiv virkning på dit bindevæv:

1. reducere dit sukkerindtag, så du mindsker risikoen for kronisk inflammation. – sørg for at spise mad med næringsstoffer , grønne grøntsager, kombineret med den rette mængde proteiner og fedtstoffer, så du stabilisere dit blodsukker og mindsker sukkertrængen.

2. Drik tilstrækkeligt med vand, så du undgår dehydrering og holder bindevævet elastisk.

3. motioner – bevæg dig så bindevævet bevare sin styrke og mobilitet. Use it or lose it 😉 Det giver mening at bevæge sig på så mange måder som muligt, så du både opbygger styrke om mobilitet på kryds og tværs af alle kroppens strukturer.

4. undgå stress – stress kan få bindevævet til at trække sig sammen, så det bliver stift og ubevægeligt. Prøv om du kan give dig selv nogle pauser i løbet af dagen, til at berolige nervesystemet, det kunne fx være meditation, åndedrætskontrol, yin yoga, qi gong, eller at læse i en bog.

God fornøjelse til dig og dit bindevæv. 😀