Hvorfor gør det ondt i lænden? 


For et par uger siden blev jeg spurgt om, der findes en specifik øvelse, der er god for lænden…
Et spørgsmål, som har inspireret mig til både at lave en video med en Yin Yoga sekvens og til at skrive dette indlæg.

Videon kan du se HER

Hvorfor gør det ondt i lænden? 

Smerte er individuelt og kan opstå af flere årsager. Smerter er ofte et signal om at noget trænger til opmærksomhed… Har vi begrænset bevægelighed vil bevægelse i sig selv kunne lede til smerte, da der sendes signaler om at passe på, fordi du nu laver noget som kroppen ikke er vant til, og nyt er ofte farligt. 😉
På forsiden af lændehvirvlerne hæfter den primære hoftebøjer, psoas.
Psoas er for mange mennesker både stram og slap på samme tid, hvilket vil sige at det er vigtigt både at arbejde med mobiliteten gennem styrke og gennem fleksibilitet.

Det skyldes både at vores kultur er præget af stille siddende adfærd, og det skyldes at vores hofter/bækken ikke helt har fulgt med, lige så hurtigt som vi kunne have ønsket os da vi rejste os op på to ben for mange år siden. 

Derfor kan jeg lige nu uden tøven anbefale dig at komme ned på alle 4 og tage en kravletur, hvor du har knæene løftet og bevæger dig frem efter, med diagonale bevægelser. Det er altid en god øvelse. Husk at aktiver din mave og ryg, og hold hoved i forlængelse af rygsøjlen, så du kravler med så lige en rygsøjle som muligt, og ikke bare lader maven eller hoved falde ned i gulvet 😁

Når vores mobilitet omkring Psoas og alle dertilhørende væv er begrænset, giver det et træk i lænden fremefter, så vi svajer mere. Dette påvirker ikke kun lænden og hofter, men også din primære åndedrætsmuskel, som både har indflydelse på din evne til at udnytte dine lungers kapacitet og ekspanderer fuldt på din indånding. Det påvirker mobiliteten i og omkring dine skuldre. Det påvirker din fordøjelse, og ikke mindst er din generelle holdning, i relation med resten af kroppens funktioner og systemer, i høj grad påvirket af stramhed og slaphed omkring psoas.

Har du som mange andre mennesker også en tendens til at hvile lidt mere på det ene ben, eller altid trække cyklen fra højre side, eller andre daglige bevægelser, som at bære dit barn kun på højre hofte, (bare for at give et par eksempler), så er der rig mulighed for at din dejlige og stærke krop prøver at hjælpe dig med at holde dit center, og dermed begynder at kompensere. 

Jeg havde på et tidspunkt en yoga elev, som fik at vide at hendes ben ikke var lige lange (klart er det en mulighed…) – Dog skyldes det ofte, og også i dette nævnte tilfælde, at den højre hofte roterer ind og venstre ud. Det giver en forskydning ned gennem benene og har desuden indflydelse på din fodstilling og ikke mindst dine knæ. 

Så findes der en enkelt øvelse?

Nope, men der findes mange måder at støtte kroppen på og skabe mere kropsbevidsthed og derved forbygge ubehag, skævheder, smerter og skader

Det giver mening at arbejde både udefra og indefra. Det giver mening at gøre noget anderledes. Det giver mening at trække cyklen fra venstre side, det giver mening at kravle, gå, løbe, hænge, trække, skubbe, løfte, og det giver bestemt mening at gøre det med kærlighed og opmærksomhed ned og ind i kroppen. Det giver mening at have kroppen med. 

I takt med at jeg skriver er jeg ret opmærksom på ikke at løfte fingre, pege fingre, og fortælle dig om alt det du skal frygte, om alle de ting der er galt, og om hvad du ikke må. 

Befinder du dig i et miljø med begrænset nødvendighed at bevægelse, skaber dette miljø naturligvis kroppe med mindre mobilitet og frihed.

Mange års bevægelse ind i en bestemt holdning og bestemte bevægelsesmønstre kræver træning at ændre på.
Hav tålmodighed og anerkend dig selv og din krop. Se om du kan ændre på et par af dine daglige bevægelser og stillinger, så du hjælper kroppen og dig selv til at ændre form. 

Jeg håber du vil tage det skriv ind som en kærlig opfordring til at give din krop kærlighed. En opfordring til at bevæge dine hofter nysgerrigt, trække vejret dybt om til dine nyrer, samt nyde din krop og dens utrolige og vidunderlige evne til at tilpasse sig. Ta ansvaret på dig og skab et miljø som er værd at tilpasse sig efter. Et miljø hvor du kan opleve frihed i kroppen og i dine bevægelser. et miljø hvor det er nydelsesfuldt at have en krop. Et miljø hvor din krop må fylde og bevæge sig og dig!